Materiali za uporabo na prostem

Materiali za uporabo na prostem

Če želimo na prostem postaviti kakšne gradbene elemente in opremo, moramo biti posebej pozorni na to, da izberemo primerne materiale in jih tudi primerno zaščitimo. Najbolj je na udaru raznovrstna oprema, ki je povsem prepuščena učinkom neugodnega vremena, to so na primer vrtne ograje, tudi balkonske ograje, razna vrata, stopnišča in podobno. Če se le da, poskrbimo za ustrezno zaščito z napuščem ali nadstreškom, a to včasih ni mogoče. Pomembno je torej, da so izpostavljeni elementi že v izhodišču kolikor toliko dobro zaščiteni pred grožnjami, ki jih prinaša okolje.

Kovina

Katere materiale torej izbrati za vrtne ograje in ostalo opremo, ki se uporablja na prostem? Težko bi podali univerzalen odgovor. Seveda morajo biti ograje zanesljive in stabilne, najprej pride na misel kovina, ki je tudi dobro odporna na vremenske dejavnike. Poleg tega je možno kovino lepo oblikovati, tako najdemo recimo tudi čudovite kovinske balkonske ograje, ki dodajo prav poseben učinek vizualnemu aspektu zgradbe. A ne pozabimo na to, da je kovina dovzetna za korozijo, ob stiku z vlago začne hitro rjaveti in skozi leta izgubi svoj sijaj. Morda to pomeni, da kovinske vrtne ograje ne bodo mogle opravljati svojega dela skozi več let? Na srečo je možno kovino obdelati z nekaterimi tehnikami, ki izboljšajo lastnosti materiala. Že v izhodišču izberemo ustrezne zlitine, ki so odpornejše na rjavenje, poleg tega lahko z vročim cinkanjem in barvanjem še bistveno izboljšamo odpornost na vremenske dejavnike. Tako bodo tudi balkonske ograje ter vrtne ograje in drugi izpostavljeni elementi zaščiteni pred temi grožnjami.

Drugi materiali

Med drugimi materiali je primeren še kamen, ki ga je sicer težko oblikovati, a se na prostem dobro znajde. Za manjše elemente, kot so vrtne in balkonske ograje, tako ne pride v poštev, lahko pa oblikujemo cel kamnit zid. Les je lažje oblikovati, a je tudi bolj dovzeten za obremenitve okolja.